• События и происшествия | 29-05-2012 | Просмотров: 1 610 |
    Мужчынскі погляд на кухарскія справы

    Мужчынскі погляд на кухарскія справы

    Даўняе і плённае супрацоўніцтва нашай газеты з Іванам Канстанцінавічам Ламашкевічам – паэтам, выканаўцам народных песень і проста добрым і душэўным чалавекам – не магло не перарасці ў сяброўства. А з сябрамі якія сакрэты? Вось і падзяліўся ён аднойчы, што ўмее гатаваць вельмі смачныя стравы. Рэцэпты іх не складаныя. Таму, мужчыны, бярыце на ўвагу: будзе чым здзівіць і парадаваць сваіх каханых.
    Але перад тым, як узяць у рукі нож, каб абабраць бульбу ці накрышыць цыбулю, на момант затрымайцеся: паэтычная хвілінка дапаможа ўзняць настрой і дадасць творчага натхнення кухару.

    Калі бульба ёсць у хаце,
    Рады бацька, шчасце маці:
    З дранікамі будуць дзеці.
    Ешце, дзеткі, не хварэйце!
    Ешце бульбу, піце квас –
    І здароўе будзе ў вас.
    Можна шчэ й на бульбу кропу,
    Зверху масліца хоць троху,
    І сняданак будзе царскім.
    А калі яшчэ й каўбаскі,
    Гэта ўжо гулянка
    З вечара да ранку.
    Бульбу вараць, бульбу смажаць,
    Бульбу печану ядуць,
    Бульбу любяць, бульбу хваляць,
    Як ласунак падаюць.
    Нам без бульбы анідзе:
    Ні ў гасцях і ні ў бядзе.
    Не, бяда хай ўсіх мінае.
    Во ў нас бульбачка якая!
    Ешце бульбу-таўканіцу
    І дзяўчаткі, й маладзіцы,
    І стары, і малады,
    Нават пост з ёй без нуды.
    Ешце бульбу з агурком,
    Запівайце малаком.
    А з цыбуляй і капустай
    На стале не будзе пуста.
    Шчаўе, морква ды бурак –
    Хто не есць іх, той дзівак.
    А капуста? А фасоля?
    У таго шчасліва доля,
    Хто ўсё любіць з агарода,
    Выглядае здатна, модна.
    З агарода ўсё збярыце
    Ды старанна ўсё памыйце,
    Накрышыце, пасаліце
    Ды алеем добра зліце,
    Ўсё змяшайце, паварыце
    І ў слоікі кладзіце…
    Не сустрэцца вам з бядою,
    Бо зіма будзе з ядою.


    Бульба «Смаката»

    Свініну (0,5 кг) нарэзаць, як на адбіўныя. Адбіць, пасаліць, нацерці прыправамі і часнаком. Злажыць горкай і пакінуць на некаторы час прамарынавацца.
    Тым часам абабраць 4 вялікія цыбуліны і парэзаць іх тонкімі кольцамі. Затым тонкімі кружкамі парэзаць 1- 1,5 кг абабранай бульбы, палажыць у глыбокую пасудзіну, пасаліць, прыправіць спецыямі. Узяць форму для выпякання альбо бляху, абмазаць сметанковым маслам, на дно вылажыць прыгатаванае мяса, наверх – кольцы цыбулі, а затым – бульбу. Разраўняваць і зверху добра пасыпаць падкопчаным нацертым сырам, зрабіць густую сетачку з маянэзу. Паставіць у духоўку на 40-50 хвілін. Гатова! Смачна есці!
    Наступныя стравы, хоць і не маюць у сабе бульбы, але з’яўляюцца добрым да яе дапаўненнем, робяць яшчэ смачнейшай.

    Салата «Белгарадская»

    1. Адварыце ялавічыну (цяляціна ці свініна не падыйдуць). Калі мяса выстыне, акуратна раздзяліце яго на валокны даўжынёй 4-5 см (чым танчэйшыя яны атрымаюцца, тым лепш).
    2. Цыбулю (яе павінна быць многа) парэжце паўкольцамі і падсмажце на алеі. У канцы смажання дадайце некалькі лыжак таматнай пасты (можа быць і кетчуп). Пасаліце на свой смак. Здыміце патэльню з агню і дайце астудзіцца.
    3. Нарэжце саломкай марынаваны гурок.
    4. Цяпер усе змяшайце. Выдатная страва гатова. Смачна – за вушы не адцягнуць!

    Салата ў слоіках «Ад Івана» (рэцэпт спатрэбіцца ў час хатніх нарыхтовак)

    Пацерці на тарку буракі – 2 кг, кабачкі – 2 кг, моркву – 1 кг, яблыкі – 1 кг.
    Пакрышыць дробна цыбулю – 1,5 кг, памідоры – 5 штук, перац салодкі – 3 штукі, часнок – 1 галоўку.
    Дадаць таматны соус – 300 г, цукар, соль і воцат – па 3 ст. лыжкі, алей – 1 шклянка, хмелі-сунелі – 1 ст. лыжка.
    Усе інгрэдыенты добра перамяшаць. Варыць 30-40 хвілін.
    Пакласці ў стэрылізаваныя слоікі і закатаць.

    Лариса САМАРИНА (фото автора)



    Добавление комментария
    Наша викторина
    ВНИМАНИЕ: КОНКУРС

    ПРОЕКТЫ

    МЫ В СОЦСЕТЯХ
    НАС ЧИТАЮТ
    Flag Counter
    CurrencyRate24

    Калькулятор валют НБРБ

    Частные объявления

    НАША РЕКЛАМА

    500 лет белорусскому книгопечатанию

    2017 - Год науки На Свислоччине

    Местное управление и самоуправление

    Наши победы

    Итоги социально-экономического развития

    Велодвижение

    Туристическая привлекательность Гродненщины

    Безвизовый въезд

    Парка активного отдыха Коробчицкий Олимп

    Августовский канал приглашает

    ЭТО СТОИТ ПОСМОТРЕТЬ
    Праздники Беларуси
    ССЫЛКИ